leestijd: 3 min
Wikimedia Commons is de mediabank van Wikipedia met meer dan 70 miljoen foto’s, illustraties, 3D-modellen, audio- en videobestanden. Als je een illustratie ziet bij een artikel op Wikipedia, dan is die afkomstig uit Wikimedia Commons.
Wikimedia Commons (ofwel Commons) is te vergelijken met grote foto websites als Flickr en Shutterstock, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen:
- het materiaal op Wikimedia Commons is bedoeld om de inhoud op Wikipedia en de andere websites audiovisueel te ondersteunen. Het moet dus een bepaalde educatieve of wetenschappelijke inhoud hebben. Wikimedia Commons is geen geschikte plek voor familiekiekjes.
- Wikimedia Commons laat geen advertenties zien, want het is net als Wikipedia een non-profit website.
- het materiaal op Wikimedia Commons is gratis te downloaden en te gebruiken, mits je je houdt aan bepaalde gebruiksafspraken (b.v. het vermelden van de naam van de maker). Je hoeft hier geen account voor aan te maken.
- de informatie op Wikimedia Commons die bij de media aanwezig is (metadata), is door iedereen (dus ook door jou) aan te passen of uit te breiden, net als op Wikipedia.
- je kunt ook zelf afbeeldingen toevoegen aan Wikimedia Commons, mits je het onder bepaalde voorwaarden doet. Hiervoor heb je wel een account nodig.
Wikimedia Commons is opgericht in 2004. De voertaal op het platform is Engels.
Zie ook:
Video ‘ Wat is Wikimedia Commons’ #
In deze video geeft Wikimedia vrijwilliger Lucy je een korte rondleiding door de website en legt je o.a. uit hoe je inlogt, je taalvoorkeuren instelt en hoe je een foto kunt toevoegen (Nederland, 13.40 min).
Gerelateerde artikelen #
Hoe voeg ik een zelfgemaakte foto toe bij een artikel op Wikipedia?