Hoe blijft mijn organisatie op de hoogte van ontwikkelingen op Wikimedia?

Dit artikel geeft een overzicht van de verschillende manieren waarop jij als erfgoedorganisatie op de hoogte blijft van ontwikkelingen binnen de (internationale) Wikimedia-gemeenschap.

Mis je een communicatiekanaal op deze pagina? Laat het ons weten via info@wikimedia.nl en we voegen het toe!

Mailinglijsten #

Binnen de GLAM-gemeenschap maakt men gebruik van een aantal e-maillijsten om elkaar op de hoogte te houden van activiteiten die gerelateerd zijn aan erfgoed en Wikimedia. 

Er is een Nederlandse maillijst (https://lists.wmnederland.nl/mailman/listinfo/glamnl) waarvoor je je kunt aanmelden, en ook een internationale variant (https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/glam).  

Een overzicht van alle mailinglijsten (ook niet erfgoedgerelateerd) van de Wikimedia-beweging vind je hier: 

https://meta.wikimedia.org/wiki/Mailing_lists/Overview

Nieuwsbrieven #

Nieuwsbrief Wikimedia Nederland #

De nieuwsbrief van Wikimedia Nederland verschijnt 10 x per jaar en bevat alle informatie over lopende projecten van Wikimedia Nederland, inclusief GLAM-Wiki samenwerking. Aanmelden kan via de website.

This Month in GLAM #

Maandelijkse internationale nieuwsbrief van wat er op GLAM gebied heeft plaatsgevonden. Je kunt je aanmelden om op de hoogte blijven, maar ook berichten toevoegen via de newsroom.

Social media #

Facebook #

Op Facebook zijn de volgende groepen gericht op culturele samenwerking actief:

  • GLAM-Wiki Global: groep gericht op wereldwijde GLAM samenwerking en vragen daarover
  • Wikipedia + Libraries: een groep specifiek gericht op voorbeelden en toepassingen van Wikimedia projecten in bibliotheken
  • Wikidata + GLAM: een groep gericht op Wikidata toepassingen in GLAM-Wiki
  • Wikipedia weekly : goep waar Wikipedianen van over de hele wereld delen aan welke projecten ze werken, om hulp vragen of tips geven. Je kunt je gewoon aanmelden en dan word je toegevoegd. 

Telegram #

Op berichten app Telegram zijn een groot aantal groepen die zich bezighouden met GLAM-samenwerking:

  • GLAM Wiki Global groep gericht op wereldwijde GLAM samenwerking en vragen daarover (deze groep wordt vooral gebruikt door Wikimedianen en mensen die vanuit de Wikimedia-kant werken aan GLAM)
  • OpenRefine-Wikimedia groep voor Wikimedianen die met OpenRefine werken

Bijeenkomsten #

Wikicoördinatorenoverleg #

Wikimedia Nederland organiseert 4x per jaar het Wikicoördinatorenoverleg voor medewerkers van erfgoedorganisaties die (willen werken) met Wikimedia. De bijeenkomsten zijn 2 x in levende lijve en 2 x online en zijn gericht op onderlinge kennisuitwisseling. Thema’s die aan bod komen zijn o.a. technische ontwikkelingen (Open Refine, Wikibase), het meten van resultaten of het vergroten van kennisgelijkheid. Meld je aan via info@wikimedia.nl.

Gerelateerde artikelen #

Brochure Cultuur op Wikipedia

Wat is Wikimedia Nederland?

Wat is het verschil tussen Wikimedia en Wikipedia?