View Categories

Zijn er regels voor het toevoegen van foto’s aan Wikipedia?

1 min read

Ja, voor het toevoegen van foto’s (of andere media zoals illustraties, video en presentaties) gelden enkele regels. Inhoudelijk horen op Wikipedia afbeeldingen en andere mediabestanden thuis die educatief van aard zijn. Daarnaast moet het auteursrechtelijk oké zijn. 

Zelfgemaakte foto’s, tenzij.. #

In principe mag je alleen zelfgemaakte foto’s toevoegen aan Wikipedia. Als de foto (of illustratie, video of presentatie etc.) gemaakt is door iemand anders, of heel sterk geïnspireerd is door een bestaande foto (of illustratie .. etc.), dan heb jij het recht niet om deze te gebruiken. 

Een overzicht van de regels die gelden voor het toevoegen van beeldmateriaal aan Wikimedia Commons
Een overzicht van de regels die gelden voor het toevoegen van beeldmateriaal aan Wikimedia Commons, by Wikimedia FoundationTranslation by Fontes, Mathonius & TimkLocalization by Guillaume Paumier, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Wanneer mag ik een foto toevoegen aan Wikimedia Commons?  #

Doorloop de vragen hieronder. Als je een van deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, kun je de foto toevoegen: 

  • Ik heb de foto zelf gemaakt en er staat geen werk van anderen op 
  • ik weet wie de foto of het kunstwerk gemaakt heeft (maker = bekend), en deze persoon is meer dan 70 jaar geleden overleden. 
  • ik weet wie de foto of het kunstwerk gemaakt heeft, en deze persoon heeft het beschikbaar gemaakt Creative Commons CC-BY-SA licentie of een vrijere licentie (CC-BY of CC-0). 
  • ik weet niet wie de foto heeft gemaakt, maar kan wel met zekerheid zeggen dat de foto meer dan 150 jaar geleden is gemaakt.

Educatieve inhoud als illustratie  #

Materiaal dat beschikbaar wordt gesteld op Wikimedia Commons moet een culturele, wetenschappelijk, educatieve of encyclopedische waarde hebben. Richtlijn hiervoor is dat een afbeelding of audiobestand geschikt is om als illustratie te dienen bij een encyclopedisch artikel. 

Wikimedia Commons is geen plek voor: 

  • privéfoto’s van vakantie, feesten of niet Wikipedia-gerelateerde bijeenkomsten 
  • advertenties of zelfpromotie 
  • foto’s in lage resolutie die geen meerwaarde hebben t.o.v. de afbeeldingen die er al op staan. 

Achtergrond: auteursrecht  #

Alle inhoud op Wikipedia is te downloaden, bewerken en te delen voor iedereen. Maar, op foto’s en andere creatieve werken zoals video en illustraties rust auteursrecht. Dat is het exclusieve recht van de maker (de fotograaf of de kunstenaar) om te bepalen wie het mag publiceren of kopiëren. 

Gebruik je werk zonder toestemming van de maker, b.v. als je een afbeelding bij een artikel op je blog zet, dan ben jij strafbaar en kan de maker hiervoor schadevergoeding eisen.

Gerelateerde artikelen:  #

Hoe voeg ik een afbeelding toe aan een artikel op Wikipedia?

Hoe voeg ik een zelfgemaakte foto toe aan een artikel op Wikipedia? 

Wat is Wikimedia Commons? 

Wat is Creative Commons?

Hoe zit het met auteursrecht op Wikipedia?