leestijd: 2 minuten
Het delen van kennis en collecties op Wikipedia levert je als organisatie het volgende op:
- je bereikt een internationaal publiek
- je kennis en collecties worden verrijkt
Bovendien is deelname aan Wikipedia gratis. Dit artikel gaat verder in op bovenstaande punten.
Internationaal online publiek #
Wikipedia is beschikbaar in meer dan 300 talen en is de enige non-profit website in de top tien van meest bezochte websites. Elke dag bezoeken miljoenen mensen van over de hele wereld de site om meer te weten te komen over hun favoriete Netflix personages, voetbalteam of auteur. Ook virtuele assistenten als Siri en Alexa halen er hun antwoorden vandaan.
Zichtbaarheid voor je hele collectie #
Door je kennis en collecties te delen met Wikipedia profiteer je hiervan mee. Ook stukken die normaal gesproken niet altijd op zaal zijn te zien, krijgen op deze manier een nieuw online publiek.
Voorbeelden van samenwerkingen en resultaten #
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van organisaties die samenwerken met Wikipedia en het resultaat dat hen dit oplevert. Kijk voor meer samenwerkingsvoorbeelden op de website van Wikimedia Nederland.
Kennis en collectie verrijkt #
Wikipedia gelooft al sinds haar oprichting in 2001 in ‘the Wiki-way’: velen weten meer dan één. Iedereen kan informatie aanvullen, maar fouten zijn ook snel te corrigeren. Samen weten we meer en komen we verder.
Door je data bijvoorbeeld te publiceren op Wikidata, de linked open database van Wikipedia, kunnen anderen deze gegevens aanvullen. Of denk bijvoorbeeld aan vertalingen van je objectbeschrijvingen bij foto’s in het Engels of Indonesisch.
Meer informatie #
In de brochure Culturele Samenwerking vind je een overzicht van de mogelijkheden voor het samenwerken met Wikipedia.
Zie: Brochure Cultuur op Wikipedia.