View Categories

Wat is het nut van Wikidata?

1 min read

leestijd: 5 minuten

Uit onderzoek blijkt dat bij 99% van de zoekopdrachten met Google, Wikipedia op de eerste pagina met resultaten staat. Wikidata, de gestructureerde database van Wikipedia, is minder bekend, maar zorgt voor veel extra zichtbaarheid. Dit artikel legt uit waarom het ook nuttig is om je gegevens beschikbaar te maken via Wikidata.

With our current information-seeking behavior and search engine algorithms, being part of the global online structured networks of data, can position museum content in a prevalent position as quality trusted data.’            

uit Museum Collections on Wikipedia: Opening Up to Open Data Initiatives

Wikidata is hapklaar voer voor Google  #

De meeste mensen zoeken via zoekmachines. Wikidata wordt gebruikt door zoekmachines om beter te begrijpen waarmee ze te maken hebben (een mens, een plaats, een gebouw) en zo beter de vragen van gebruikers te beantwoorden. Google gebruikt het zelfs voor het vullen van haar ‘Knowledge Panel’, het overzicht met handige feiten dat je rechts in beeld ziet naar aanleiding van je zoekopdracht. Als je aanwezig bent op Wikidata, is jouw organisatie en jouw collectie dus nog beter vindbaar voor (potentiële) bezoekers. 

Google Knowledge panel aan de rechterkant van het scherm n.a.v. de zoekopdracht 'Jopie Huisman'
Google Knowledge panel aan de rechterkant van het scherm n.a.v. de zoekopdracht ‘Jopie Huisman’

Wikidata is ook bevriend met Alexa en Siri  #

Omdat de gegevens die in Wikidata staan goed doorzoekbaar zijn voor computers, maken ook persoonlijke assistenten zoals Alexa en Siri er dankbaar gebruik van. Zie hieronder het resultaat van de vraag ‘Waar is de Nachtwacht’ aan Siri.

Antwoord van Siri op de vraag 'Waar is de nachtwacht'
Antwoord van Siri op de vraag ‘Waar is de nachtwacht’

Wikidata is Linked Open Data #

Data die je toevoegt aan Wikidata is automatisch Linked Open Data, vanwege de manier waarop het is opgezet. Dat betekent dat jouw (collectie)gegevens gekoppeld kunnen worden en op basis van die koppelingen nieuwe relaties en inzichten worden gegeneerd. Wikidata linkt naar, en wordt gelinkt vanuit, vele internationale databases en websites zoals bijvoorbeeld VIAF, de Internet Movie Database, en Quora. Je gegevens op Wikidata worden ook aangevuld en op die manier verrijkt. 

een graph van connecties tussen werken van Vermeer en collecties waarin die werken zich bevinden, bekijk deze interactieve graph via Wikidata.
een graph van connecties tussen werken van Vermeer en collecties waarin die werken zich bevinden, bekijk deze interactieve graph via Wikidata

Wikidata is meertalig  #

Alle informatie in Wikidata is in meerdere talen beschikbaar. Als jij jouw gegevens toevoegt aan Wikidata kan je daarom ook profiteren van deze meertaligheid en jouw (collectie)gegevens internationaal vindbaar maken en ontsluiten.

dezelfde graph als hierboven, maar dan in het Japans. Bekijk deze via Wikidata. 
dezelfde graph als hierboven, maar dan in het Japans. Bekijk deze via Wikidata. 

Meer lezen #

WIRED: Inside the Alexa friendly world of Wikidata 

Wikidata in AI and cognitive applications

Museum Collections on Wikipedia: Opening Up to Open Data Initiatives

Gerelateerde artikelen #

Wat is Wikidata?