Dat kan op twee manieren, vooraf (als het werk nog niet gemaakt is) en achteraf (als het werk al gemaakt is):
Vooraf #
Wanneer je als erfgoedinstelling een werk laat maken door iemand die niet in loondienst is (b.v. foto, video, film), dan behoudt deze maker de rechten tot het maken van kopieën, tenzij je dat contractueel anders overeenkomt. Creative Commons Nederland biedt al jaren standaardclausules aan die je kan opnemen in je overeenkomsten en opdrachten aan derden; deze kun je hier vinden.
Achteraf #
Het kan ook zijn dat je een maker achteraf wilt vragen om toestemming om hun werk te verspreiden via Creative Commons licenties, b.v. omdat je het werk dat je van hen in collectie hebt wilt verspreiden. Dan kan je gebruikmaken van een aparte licentiebevestiging achteraf.
Deze licentiebevestigingen zijn op zichzelf staande overeenkomsten die makers een gestandaardiseerde manier bieden om hun toestemming te geven voor hergebruik. De licentiebevestiging zijn beschikbaar in twee varianten die beiden werk geschikt maken voor hergebruik en verspreiding via Wikimedia (gratis PDF download via Wikimedia Commons):
- licentiebevestiging Creative Commons Naamsvermelding 4.0
- licentiebevestiging Creative Commons Naamsvermelding – Gelijkdelen 4.0
Achtergrond #
Creative Commons Nederland heeft deze licentiebevestigingen geschreven voor organisaties en instellingen die een foto, film, kunstwerk of ander creatief werk in opdracht laten maken en deze gratis willen verspreiden. Deze documenten kun je gebruiken als een eenvoudige bevestiging van de rechthebbende waarmee deze verklaart akkoord te zijn met de verspreiding van diens werk onder de afgesproken licentie.
Zie ook:
https://creativecommons.nl/2016/11/14/creative-commons-nederland-publiceert-licentiebevestigingen/
Gerelateerde artikelen #
Hoe zit het met auteursrecht op Wikimedia?
Wat is Creative Commons?